Gemeente projecten
 

steeds project puienprijs gouda 01

Steeds benaderd in opdracht van gemeente Gouda eigenaren om het vervangen van winkelpuien te stimuleren. In samenwerking met Steeds organiseert de gemeente iedere twee jaar een prijsuitreiking voor de best verbeterde winkelpui. Steeds is dit jaar ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de bijbehorende awards.

Gouda werkt aan een levendige binnenstad met een mix aan functies en een aantrekkelijke uitstraling. De winkelpuien leveren een belangrijke bijdrage aan het uiterlijk van de stad. De gemeente wil daarom het vervangen van slecht vormgegeven winkelpuien stimuleren. Zij heeft daartoe een subsidieregeling voor het vervangen van winkelpuien. Ook reikt zij iedere twee jaar een prijs uit voor de best gerenoveerde winkelpui.

Onlangs heeft wethouder Daphne Bergman, tijdens een informatieve bijeenkomst voor ondernemers in de binnenstad, de puienprijs over het jaar 2011 – 2012 uitgereikt. Steeds heeft een belangrijk deel van de organisatie hiervan verzorgd.

De panden van C&A, We, The Sting en Blokker aan de Kleiweg 24 – 48 hebben een complete metamorfose ondergaan.Een passage is dichtgebouwd en de gevels zijn volledig vernieuwd. Soeters Van Eldonk architecten heeft het project, dat ook op het gebied van duurzaamheid hoog scoort, voor Redevco ontworpen.Op de tweede en derde plaats eindigden respectievelijk lijstenatelier Renée Velsink (Hoge Gouwe 45a) en Lets Go (Markt 52).

Een deskundige jury selecteerde in totaal tien panden die in de periode 2011 - 2012 gerenoveerd of aangepast zijn. In het juryrapport spraken zij lovend over de geleverde architectonische prestatie van de winnaars.

"In moeilijke tijden hebben de eigenaren veel geld geïnvesteerd en het gehele centrum profiteert hiervan. Het pand van Sting is mooi van verhouding met terughoudende kleuren. De accenten (stroopwafels) in de gevel doen goed mee. De reclame is bijna een broche die op het pand gespeld is".

Het pand van Lijstenatelier Renée Velsink straalt het gevoel van de opdrachtgeefster uit. De pui past perfect bij de functie, lijstenatelier. Terecht mocht de reclame hier afwijken van het gemeentebeleid. In het rijtje panden is dit het pareltje.

De nieuwe pui van Lets Go is een enorme kwaliteitsverbetering. De architect heeft een vrije interpretatie gegeven aan een klassieke gevel. De kleurstelling is misschien wat vlak, meer articulatie zou het geheel sterker kunnen maken.

De detaillering is ronduit fraai. Er zijn gevelstenen te zien met een zoolafdruk, passend bij de winkelformule. De deurstijlen lopen door in de gevelpui. De horizontale belijning geeft de pui een heel specifieke aanblik.

Steeds heeft niet alleen een rol gespeeld bij de organisatie, zij heeft ook de awards behorend bij de eerste, tweede en derde prijs ontworpen. Wij hebben ons daarbij laten inspireren door de gevel van het huis van de stad.

 

Gerelateerde artikelen
- artikel 'Hoe repareer je een hoofdwinkelstraat?' Door Rupert Parker Brady