Leegstandverordeningen ontwikkelen en handhaven

Als gemeente heb je een aantal instrumenten om winkelgebieden aantrekkelijk te houden. Eén ervan is de leegstandsverordening. Steeds helpt jouw gemeente om de leegstandsverordening te ontwikkelen én te handhaven. Met inlevingsvermogen, opbouwende communicatie en vasthoudendheid lukt het ons om eigenaren in beweging te krijgen.

Gemeenten schakelen ons regelmatig in om leegstand in de binnenstad te inventariseren en beleid op te stellen om leegstand aan te pakken. In samenwerking met de juristen van de gemeente stellen wij de leegstandsverordening op. Daarin nemen we onder andere de aanpak ‘wonen boven winkels’ op.

Handhaving leegstand

Handhaven doen we met een positieve insteek. We gaan in gesprek met de eigenaren van leegstaande panden over de (on)mogelijkheden om de leegstand aan te pakken. We verplaatsen ons in hun situatie, zoeken manieren om een aanschrijving van Bouw- en Woningtoezicht te voorkomen en eigenaren te verleiden, bijvoorbeeld met subsidieregelingen. Onze kennis van bouwkunde, wet- en regelgeving en financiering komt van pas, maar met mensenwerk en maatwerk maken we het grootste verschil.

Lees over onze aanpak leegstand in Gouda.

Aanpak leegstand
quotes

“Mede dankzij de ondersteuning van Steeds zijn we in Gouda heel wat prachtige appartementen rijker en is de binnenstad ook na sluitingstijd een levendige plek.”

Gerrie Tol, sr. Beleidsmedewerker ruimtelijk beleid & advies gemeente Gouda