Woningverbetering en verduurzaming i.o.v. Amsterdamse woningcorporatie

Woningbouwvereniging Eigen Haard heeft de 194 woningen van VvE Buitendok in beheer. Het pand uit 1984 ligt aan het IJ. 45% van de woningen is bezit van Eigen Haard en 55% is van particuliere eigenaren. Er komen de laatste jaren veel klachten binnen over het wooncomfort. Eigen Haard gaf Steeds de opdracht om een maatwerk energieadvies uit te brengen voor de verduurzaming van het gebouw.

De klachten betreffen tocht in de woningen en koude vanwege slecht sluitende aluminium schuiframen. In sommige woningen wordt het te warm tijdens hete dagen. In andere woningen wordt het nooit echt aangenaam warm.

Energie uit het IJ

Ons advies is de kozijnen te vervangen en het dak, de gevel en de vloer te isoleren. Ook adviseren we de bestaande HR- en VR-ketels te vervangen door een warmtepomp. Warmte uit het IJ halen is financieel rendabel. Ook het hele dak volleggen met zonnepanelen is rendabel. Overstappen op stadswarmte is geen optie, omdat de IJ-tunnel een belemmering vormt.

Begeleiding besluitvorming

Met een dergelijke ‘gespikkelde’ VvE gaan allerlei verschillende belangen gemoeid. Daarmee is de besluitvorming nog een hele uitdaging. Eind 2020 is de besluitvorming naar een voorkeurspakket in volle gang.

Meer projecten