Woningverbetering en verduurzaming bij VvE Da Costa Amsterdam

‘Hoe kunnen we VvE’s helpen met verduurzamen?’, vroeg de gemeente Amsterdam zich af. Voor een pilotproject van deze gemeente heeft Steeds voor drie Amsterdamse VvE’s een maatwerk energieadvies opgesteld. VvE Da Costa was enthousiast over dit advies en koos voor onze begeleiding bij de aanpak. Op basis van de onderzoeksresultaten kunnen zij een lening en subsidie aanvragen om het pand te verbeteren.

De pilot betreft een pand aan de Da Costastraat in het centrum van de stad, bestaande uit zestien appartementen. Het pand stamt uit 1881 en er is sprake van flink wat achterstallig onderhoud. Op basis van het maatwerk energieadvies van Steeds besloot de VvE de lening en subsidie aan te vragen om het ‘Zeer Energiezuinig Pakket’ uit te voeren. De gevel, het dak, de vloer, kozijnen en thermische schil van dit gebouw worden grondig aangepakt en krijgen isolatiewaarden boven het huidige nieuwbouwniveau. Om de monumentale uitstraling (beschermd stadgezicht) van het pand te behouden, wordt de binnenzijde van de gevel geïsoleerd.

Monumentaal pand van het gas af

Uniek is dat de VvE-leden ervoor hebben gekozen om over te stappen van individuele gasgestookte ketels naar een collectief elektrisch verwarmingssysteem. Op het dak komen zonnepanelen en een zonneboiler (heatpipes). De zonnepanelen gaan terugleveren aan de collectieve meter en de zonneboiler zorgt ervoor dat het water dat naar de elektrische ketels gaat al voorverwarmd is. Om volledige gasloos te gaan wonen, moeten alleen nog de kooktoestellen aangepast worden naar elektrisch of inductiekoken.

Woningbouwverbetering richting energieneutraal

Dit project laat zien hoe met de huidige technieken en financieringsmogelijkheden ook in oudere woningen woningbouwverbetering hand in hand kan gaan met verduurzaming. Zo kunnen VvE’s op een energieneutrale wijze gebruik blijven maken van verwarming en warmtapwater zonder dat de VvE-bijdrage explosief stijgt. Maar bovenal verbetert het wooncomfort voor de bewoners en worden de woningen veel aantrekkelijker op de woningmarkt.

Meer projecten