Maatwerk energieadvies of duurzaamheidsscan voor woongebouwen

Wil je energie besparen in jullie woongebouw en woningen? Met andere woorden: comfortabeler wonen tegen lagere woonlasten? De duurzaamheidsscan van Steeds geeft je een globaal beeld van de kansen. Wil je een passend antwoord op jullie situatie, kies dan voor ons maatwerk energieadvies. Zeker nu de overheid VvE’s ondersteunt met leningen en subsidies ligt er een mooie kans om jouw VvE klaar te maken voor de toekomst. Steeds helpt je om écht aan de slag te gaan.

Het energieadvies geeft je inzicht in:

  1. Het huidige energieverbruik in het gebouw
  2. Besparing en comfortverbetering door isolatie
  3. Efficiënt gebruik van de verwarmingsinstallatie (individueel en collectief)
  4. Besparing en comfortverbetering door ventilatie
  5. De mogelijkheden om zelf energie op te wekken en aardgasvrij te wonen
  6. Een indicatie van de energielabels voor en na verbetering
  7. Financiering, zoals aantrekkelijke leningen en subsidies.

Voor het opstellen van deze rapporten is Steeds advies SKW gecertificeerd. Onze bouwkundigen beschikken over het EP-W certificaat. Dit betekent dat onze rapporten voldoen aan de eisen, die door subsidieverstrekkers en financieringsinstanties worden verstrekt. Naast het opstellen van een maatwerk energieadvies, kan Steeds advies de VvE begeleiden in het totale verduurzamingsproces, vanaf het opstellen van het Maatwerk Energieadvies, het uitwerken van de plannen, het aanvragen van de lening en de financiering en begeleiding bij uitvoering. Het opstellen van het Maatwerk Energieadvies is immers geen doel op zich.

Verbeterpakketten

We komen bij je langs en bespreken jullie situatie en wensen. Vervolgens brengen we de hele schil van het gebouw en de installaties in kaart. We berekenen een aantal verbeterpakketten die passen bij jullie wensen en ambities: van ‘laaghangend fruit plukken’ tot ‘nul-op-de-meter wonen’. Met het isoleren van spouwmuren kun je bijvoorbeeld relatief voordelig veel besparen. We kijken ook naar verbeteringen aan de installaties en zelf energie opwekken (bijvoorbeeld met zonnepanelen).

Energiebespaarlening en subsidie

Per verbeterpakket stellen wij een financieringsplan op. Hoeveel gaan bewoners besparen op de energierekening? Hoeveel gaat de VvE besparen en wat betekent dat voor het huishoudboekje van de VvE? Is het voordelig om energiemaatregelen te combineren met overig onderhoud? Van welke interessante leningen en subsidie kun je profiteren? Er zijn bijvoorbeeld mogelijkheden voor financiering bij het Nationaal Warmtefonds. Ons maatwerk energieadvies voldoet aan de voorwaarden van dit fonds.

Besluitvorming energiebesparing

Natuurlijk bespreken we het rapport. Bij VvE’s doen we dat eerst met het bestuur (of duurzaamheidscommissie) en daarna lichten we het rapport toe in een informatieavond voor eigenaren. Ons doel is tot een gezamenlijk en gedragen besluit te komen. Indien gewenst leveren we naast het energieadvies ook een meerjaren onderhoudsplan (MJOP) of duurzaam MJOP. Steeds zorgt dat je echt aan de slag kunt met energiebesparing in woongebouwen.

Maatwerk energieadvies
quotes

“De duurzaamheidsscan van Steeds is meer dan deskresearch; aan de hand van een schouw maken ze een degelijk rapport met verschillende scenario’s.”

Hessel van der Hoorn, duurzaamheidsadviseur Eigen Haard VvE-beheer