Gemeente projecten
 

 steeds project hemaflat schiedam 01

Steeds werd gevraagd om in de voorbereidende face het projectmanagement uit te voeren voor de renovatie van de Hemaflat aan de Rotterdamsedijk en Broersvest in Schiedam.

Het HEMAcomplex is een markant Rijksmonument in de Nieuwe Zakelijke bouwstijl van de hand van de Oostenrijkse architect Leppla. Het staat aan de oostzijde van de Koemarkt en vormt de overgang tussen het Broersvest en de Rotterdamsedijk. Deze hoogbouw is in één keer ontworpen met de laagbouw aan de Rotterdamsedijk, het complex bevat hoofdzakelijk etagewoningen. Het geheel werd gebouwd in 1933-1934 en is ondermeer bijzonder vanwege de toepassing van een staalskelet in combinatie met woningbouw.

Om de binnenruimten van de 50 etagewoningen te laten voldoen aan de huidige geluidsnorm wordt de voorgevel aangepast, hiertoe is een geluidsrapportage gemaakt door het ingenieursbureau DPA Cauberg-Huygen.

De eigenaar van de hoogbouw is door de plannen van Steeds en DPA Cauberg-Huygen gecharmeerd geraakt en is zelf aan de slag gegaan met de verbetering van de achtergevel. Na de geluidsanering van de hoogbouw volgt de sanering van de laagbouw aan de Rotterdamsedijk.

Het plan is de voorgevel te voorzien van kozijnen die vergelijkbaar zijn met die van het Groot Handelsgebouw in Rotterdam, dat overigens uit de zelfde bouwperiode stamt.

Als projectmanager realiseerde Steeds de verschillende projectonderdelen als het geluidsonderzoek, de omzetting van het onderzoek naar een plan van aanpak, voorlichting naar de bewoners, de aanbesteding.

De uitvoering is gestart medio mei 2015. Voor de bekostiging van de gevelrenovatie maakt de eigenaar gebruik van Rijkssubsidie.