Weer een energiebesparende stap voor VvE Norenburg 147-243

Weer een energiebesparende stap voor VvE Norenburg 147-243

Energie besparen is voor een VvE een uitdaging die je samen met alle eigenaren moet oppakken. De Haagse VvE Norenburg 147-243 pakt dit stapsgewijs op. Bijna 10 jaren geleden hebben ze het toenmalig onderhoud op duurzame wijze uitgevoerd, nu gaan ze weer een stapje verder. Steeds heeft de VvE geadviseerd over de mogelijkheden en gaat ze nu helpen met de doorontwikkeling van het voorkeurspakket.

De wijk Mariahoeve in Den Haag is een naoorlogs wijk gebouwd volgens moderne principes. Er staat een grote variatie aan flats in de wijk met groene gebieden ertussen. VvE Norenburg 147-243 is hier gebouwd in 1962 volgens deze beginselen. De 49 tweekamerappartementen zijn verdeeld over zeven verdiepingen.

In 2013 heeft de VvE duurzaam onderhoud uitgevoerd. Aan de balkonzijde van het gebouw zijn de ramen vervangen voor kunststof kozijnen. Daarbij is het metselwerk onderhouden en is ze de spouw gevuld met isolatiemateriaal. De dakbedekking is vervangen en er zijn isolerende platen toegevoegd. Naast dat deze aanpassing energiebesparing oplevert, was dit voor de bewoners op de bovenste verdieping ook een comfortverbetering.

De VvE wil nu weer een verbeteringsstap maken. Een aanleiding hiervoor is de verouderde verwarmingsketels. Diverse bewoners hebben last van tocht bij de ramen met enkel glas. De bewoners op de onderste verdieping hebben moeite om de woning warm te houden. We hebben voor de VvE het onderhoud in kaart gebracht (MJOP) en een advies geschreven met energiezuinige maatregelen (Maatwerk Energieadvies). Nu ondersteunen we de VvE bij de doorontwikkeling van het voorkeurspakket. Deze doorontwikkeling is gericht op de bouwtechniek en de financiële haalbaarheid.

De maatregelen die verder uitgewerkt worden:

  • het vernieuwen van de collectieve verwarmingsketel en waterzijdig inregelen;
  • kozijnvervanging van de houten kozijnen naar kunststof kozijnen met triple glas;
  • isolerende buitendeuren plaatsen;
  • vloerisolatie op bergingsvloer toepassen;
  • vraaggestuurde mechanische ventilatie installeren.

Wanneer deze maatregelen zijn uitgevoerd gaan de woningen naar een C-label. Na de uitvoering zal de energierekening lager zijn, maar de grootste winst zit in het wooncomfort. Doordat er minder warmte wegtrekt uit de woning en de ventilatie slim is, zal het prettiger en gezonder wonen zijn in VvE Norenburg 147-243. De eigenaren van deze Haagse wederopbouwflat laten zien dat onderhoud en verduurzaming goed samengaat.

Laatste nieuws