VvE IJsseltoren kiest voor zeer energiezuinig pakket

VvE IJsseltoren kiest voor zeer energiezuinig pakket

VvE IJsseltoren uit Krimpen aan de IJssel heeft op de algemene ledenvergadering (ALV) gekozen voor een grootschalige renovatie van hun appartementencomplex. Met deze verbetering wordt het gebouw net zo energiezuinig als de huidige nieuwbouwwoningen. Diverse overheidsfinancieringen worden ingezet om dit verduurzamingsplan mogelijk te maken.

In samenwerking met het bestuur van VvE IJsseltoren hebben we ruim twee jaar voorbereiding gehad. Op dinsdagavond 14 juli was het beslissende moment voor de VvE aan de Prins Bernardstraat 1-54. Met grote meerderheid van de stemmen is door de ALV ingestemd met het verduurzamingsplan.

De VvE gaat voor het Zeer energiezuinig pakket (ZEP), iets wat in Nederland nog maar een enkele keer eerder is gebeurd. Om aan de ZEP-eisen te voldoen moeten de kozijnen, gevels, vloeren en het dak aan hoge isolatie-eisen voldoen. Ook wordt er gebruik gemaakt van ventilatie met warmteterugwinning en worden er zonnepanelen geplaatst. Daarnaast worden de liften vervangen door nieuwe energiezuinige exemplaren en worden balkonvloeren en balustrades vernieuwd. Na de verbouwing zullen de woningen niet alleen energiezuinig zijn, hier kun je straks wonen met veel wooncomfort.

Met het hele project is ruim 3 miljoen euro gemoeid, waarvan 2,4 miljoen euro wordt geleend bij het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF). De investeringskosten worden verzacht door gebruik van de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor VvE’s van het RVO. De verduurzaming zal voor lage stookkosten en voor lage onderhoudskosten zorgen. Wel moet de dertigjarige lening bij het NEF afgelost worden, dit zorgt voor extra maandlasten. Deze combinatie zorgt ervoor dat de verhoging van de woonlasten (VvE bijdrage + stookkosten) op een aanvaardbaar niveau blijft. Vandaar ook dat er zo’n goot draagvlak voor de verduurzaming was onder de bewoners! Het aangaan van de lening heeft als grote voordeel dat de verbetering direct kunnen worden uitgevoerd, in plaats van jarenlang te moeten sparen voor een ingreep. Een project op dit niveau is dan ook zonder financiering praktisch onhaalbaar.

De zichtbaar opgeluchte en trotse voorzitter Henk van der Ham bedankt alle eigenaars aan het eind van de avond voor het getoonde vertrouwen en gaf aan uit te kijken naar de volgende fase, de uitvoering! “Maar nu eerst op vakantie!”

Recent nieuws

Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten