Verduurzaming Hits: 2890

Met een Meerjaren Duurzaam Onderhoudsplan (MDOP) krijgt een VvE inzicht op de kosten van het noodzakelijk onderhoud dat nu moet worden gedaan, het toekomstige bouwkundig onderhoud en de duurzame verbeteringen die daarmee gecombineerd kunnen worden.
Steeds GroenMop

In het MDOP wordt vanuit de bouwkundige opname de staat van onderhoud van het pand en de alle tot de VvE behorende appartementsrechten in kaart gebracht. Het MDOP geeft een overzicht van de onderhoudskosten inclusief btw over een periode van tenminste 15 jaar (langer op aanvraag). Daarnaast worden in het MDOP adviezen gegeven over duurzame verbeteringen, waarmee de VvE en de woningeigenaren energie kunnen besparen of opwekken en over het verkrijgen van een comfortabele, gezonde woning.

 

Het Meerjaren Duurzaam Onderhoudsplan van Steeds

Voorafgaande de bouwkundige opname vindt een intake plaats met de VvE. Steeds heeft digitale intakeformulieren opgesteld, voor zowel het bestuur als voor de leden, om zo een goed beeld te krijgen van de gemeenschappelijke als individuele wensen en ambities omtrent onderhoud en woningverbeteringen.

Aansluitend wordt door de bouwkundige van Steeds, in goed overleg met de bestuurder/beheerder, de opname verricht. Voor de opname gebruikt Steeds bij voorkeur de aangeleverde bouwtekeningen. Indien die niet beschikbaar zijn, maakt Steeds schetstekeningen en worden de hoeveelheden in het werk opgenomen. Alle gebouwgebonden bouwkundige - en installatietechnische elementen worden visueel geïnspecteerd. Enkele appartementen worden bezocht om het gebouw zo volledig mogelijk in kaart te brengen.

De aangetroffen gebreken worden digitaal vastgelegd en als bevindingen opgenomen in het MDOP. Gebreken waarvoor herstel op korte termijn noodzakelijk is, worden in het MDOP aangegeven als “Noodzakelijk Onderhoud”. Alle overige onderhoudswerkzaamheden worden als “Cyclisch Onderhoud” opgenomen. Deze werkzaamheden worden in de planning met bijbehorende onderhoudscyclus van het bouw- of installatiedeel ingepland.

Het MDOP van Steeds bestaat uit een algemeen verhaal, waarin de bouwkundige- en installatietechnische elementen worden omschreven. Op basis van de opname wordt een analyse opgesteld over de algemene staat van onderhoud. Er wordt gekeken naar welkonderhoud op korte termijn en welk onderhoud op middellange / lange termijn uitgevoerd moeten worden.

Gekoppeld aan het algemene deel van het MDOP, wordt uit het programma O-prognose, gerapporteerd: De bevindingen (van de opname), Jaarplan met Werkomschrijvingen (van het Noodzakelijke Onderhoud) en de Onderhoudsbegroting (overzicht 15-jaren).

Naast het in kaart brengen van het onderhoud wordt op basis van de huidige uitgangssituatie, de wensen en ambities omtrent duurzame verbeteringen en maatregelen opgenomen die voor de VvE en appartementseigenaren interessant kunnen zijn. Dit vanwege besparing op onderhoudskosten, stookkosten en ter verbetering van het wooncomfort. De geadviseerde duurzame verbeteringen worden opgenomen in het MDOP.

Voor de VvE wordt gekeken welke duurzame maatregelen voor subsidie in aanmerking komen en of combinatie met onderhoud mogelijk is.

Doordat de maatregelen zichzelf terugverdienen is het vaak mogelijk om ingrepen uit het MDOP voor de leden van de VvE kostenneutraal of tegen iets hogere woonlasten uit te voeren. Door de combinatie met een MJOP is het MDOP een goed basisdocument voor iedere VvE.

Op basis van het MDOP kan de VvE besluiten nemen over het onderhoud en het verbeteren van het gebouw in de toekomst. Indien gewenst kunnen de specialisten van Steeds de VvE daarbij op maat bijstaan.

De MDOP opname en rapportage wordt uitgevoerd door een Vakbekwaam persoon EPA Woningbouw. EPA-W opnemer en adviseur (47734).

Heeft uw VvE interesse in het laten opstellen van een “Meerjaren Duurzaam Onderhoudsplan” of wilt u op maat begeleiding? Stuur uw verzoek via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel +31(0)15-3644050.